headerImage

Grupacija Schréder

Danas, ime Schréder predstavlja više od 48 kompanija na 5 kontinenata, udruženih na osnovu ekonomskih interesa u Schréder Group GIE. To su partneri koji imaju isti ideal i istu posvećenost kvalitetu.

Istorija Grupacije Schréder počinje 1906. godine u Belgiji, kada je prva fabrika sa imenom Schréder započela proizvodnju opreme za elektrodistribucije i industrijske kompanije. Godine 1937., i dalje u Belgiji, Schréder se okreće delatnosti koja će u budućnosti postati osnovna: oprema za spoljno osvetljenje.

Inovacije koje su postavile nove standarde u osvetljenju

Schréder je prvi proizvođač svetiljki koji je, 1948. godine, upotrebio metod livenja aluminijumske legure pod pritiskom za izradu kućišta svetiljki. Ova kompanija je takođe prva, 1951. godine, proizvela ogledalo od elektropoliranog i anodno zaštićenog aluminijuma sa ciljem optimizacije fotometrijskih karakteristika.

Nastanak Grupacije i prodor na 5 kontinenanta

1951. godine počinje stvaranje međunarodne grupacije osnivanjem kompanije Comatelec u Francuskoj. Do kraja 50-tih godina osnivaju se kompanije u Zapadnoj Evropi, kao i prva kompanija u Južnoj Americi (Kolumbija). Godine 1969. osnivaju se prve kompanije u Istočnoj Evropi (Jugoslavija) i Bliskom Istoku (Liban). Prva azijska kompanija je osnovana 1986. godine u Kini. Godine 1992. Schréder prodire na severnoameričko tržište, a 2001. osniva prvu fabriku u Africi (Južna Afrika).

Razvoj linije za urbano i tunelsko osvetljenje

Prva Schréder-ova familija svetiljki koja je doživela svetsku popularnost je Z 1/2/3. Lansirana je 1970. godine, a sa njom se uspostavljaju novi standardi prema stepenu zaštite od prodora vode i prašine. Do današnjeg dana prodato je preko 2 miliona svetiljki Z širom sveta.

Godine 1972. Schréder lansira svetiljku Saturn, čime započinje razvoj proizvodnog programa za urbano osvetljenje.

Osvetljenje tunela Kaitak i Aberdin u Hong Kongu 1980. godine predstavlja prvi veliki komercijalni i industrijski uspeh u ovoj oblasti.

Svetski lider u tehnološkim inovacijama

Patentiranje Sealsafe® sistema 1985. godine postavlja Schréder za lidera u tehnološkim inovacijama. Sistem koji garantuje trajni stepen zaptivenosti optičkog bloka IP 66 ostaće nezamenljiv do današnjeg dana. Sealsafe® sistem je 1998. dopunjen Easilok® sistemom koji obezbeđuje jednostavno i bezbedno održavanje.

Godine 2001. Grupacija Schréder predstavlja mikro-reflektor µR®, ogledalo minijaturnih dimenzija za metal-halogenu sijalicu sa keramičkim gorionikom, čime se otvara nova perspektiva i omogućava do tada neviđena sloboda dizajnera opreme za urbano osvetljenje. Iste godine, Schréder počinje saradnju sa Pininfarinom u razvoju novih svetiljki.

Poslednju deceniju obeležavaju inovacije i uspesi u primeni LEDioda u spoljnom osvetljenju. Nakon razvoja projektora sa LEDiodama za različite namene, prekretnicu pravi predstavljanje prve svetiljke za urbano osvetljenje sa ovim izvorom u svetu. Svetiljka Azo je konstruisana 2007. godine, specijalno za osvetljenje Rive u Splitu, koja je prva referenca tog tipa u svetu. Nakon toga, Schréder nastavlja sa primenom LEDioda u ovoj oblasti osvetljenja uz konstatno unapređenje svojih rešenja.

Sledi lansiranje i prototipa prve svetiljke za javno osvetljenje sa LEDiodama i postavljanje pilot-instalacija širom Evrope. Konačno, na sajmu Light+Building u Frankfurtu 2010. godine, Grupacija Schréder je predstavila preko 20 tipova svetiljki sa LED tehnologijom za sve oblasti osvetljenja.