headerImage

Osvetljenje i ekologija

ODGOVORNO PONAŠANJE PREMA ŽIVOTNOJ SREDINI KAO PRIORITET

 

GLOBALNA STATISTIKA

ELEKTRIČNO OSVETLJENJE:

  • 2016 TWh godišnje
  • 1056 miliona tona CO2 godišnje(*)

SPOLJNO OSVETLJENJE:

  • 218 TWh godišnje
  • 114 miliona tona CO2 godišnje(*)
  • 30% svih svetiljki još uvek koristi izvore sa živom

izvor: Međunarodna energetska agencija (International Energy Agency)
(*) 524 gr CO2/kWh

            

 

OSNOVNI ZADATAK: RAZVOJ PROIZVODA KOJI ŠTEDE ELEKTRIČNU ENERGIJU

 

Zakonske regulative zemalja EU, kao i propisi o zaštiti životne sredine u Srbiji, potvrđuju važnost ove karakteristike: kada su svetiljke u pitanju, potrošnja energije tokom eksploatacije je parametar od najvećeg uticaja na životnu sredinu (99%). Smanjenje utroška energije je, između ostalog, i prvi kriterijum za dobijanje Eko-znaka prema svim nacionalnim regulativama. Osim toga, u uštedi električne energije leži i ozbiljan ekonomski interes. 

Ali, jednu stvar ne treba gubiti iz vida: borba za ekološko osvetljenje ne sme se voditi na štetu kvaliteta osvetljenja. Pravi način je razvoj proizvoda koje omogućuju adekvatno osvetljenje željene površine uz minimalne troškove i maksimalno očuvanje prirodnih resursa.

KLJUČNA REČ: EFIKASNOST

 

Svetiljke iz našeg proizvodnog programa se već decenijama primenjuju u spoljnom osvetljenju sa odlikom uštede električne energije u odnosu na ostale proizvode dostupne na tržištu. Manja potrošnja energije naših proizvoda je postignuta kroz nekoliko razvojnih principa:

  • Konstantno radimo na unapređenju fotometrije, kao što je razvoj HiR® (High Reflect) ogledala. Kvalitetna fotometrija, odnosno preciznija kontrola svetlosti, omogućava manju potrošnju energije i smanjuje svetlosno zagađenje.
  • U svoje proizvode ugrađujemo najbolje svetlosne izvore koji su dostupni na tržištu: sijalice poslednje generacije kao i LEDiode koje su trenutno energetski najefikasniji svetlosni izvor. Elektronski balasti, koji troše manje energije nego tradicionalni, predviđeni su još u fazi dizajna svetiljke.
  • Visok stepen zaptivenosti, zahvaljujući sistemu Sealsafe® i protektorima od samočistećeg stakla, omogućava očuvanje fabričkih performansi svetiljke tokom eksploatacije. Primenom ovih tehnologija više nije neophodno projektovati veću snagu izvora da bi se nadoknadili svetlosni gubici tokom radnog veka. Osim toga, postignut je faktor održavanja ~1, što značajno utiče na smanjenje troškova održavanja.

EKOLOŠKI ODGOVORNA PROIZVODNJA

 

Značajan uticaj na životnu sredinu imaju materijali koji se koriste u proizvodnji. Izboru materijala za izradu svetiljki se već decenijama posvećuje posebna pažnja. Velika većina naših proizvoda je izrađena od aluminijuma i stakla, koji su reciklabilni materijali.

Bili smo pioniri u minijaturizaciji optike razvojem ogledala malih dimenzija (μR® i miniR®) što je stvorilo uslove za smanjivanje cele svetiljke. Nastavljamo sa ovim trendom i predstavljamo tržištu sve kompaktnije i lakše svetiljke.

Lokalna proizvodnja, odnosno decentralizovana organizacija proizvodnje u više od 30 zemalja sveta, znači da se 80% ukupne proizvodnje odvija u blizini mesta instalacije, što značajno smanjuje troškove transporta.

 

Grupacija Schréder nastavlja da nastupa ekološki i u okviru toga naročito energetski odgovorno. U okviru dugoročne strategije koja ima za cilj smanjivanje globalnog uticaja na životnu sredinu su i sledeći razvojni projekti:

  • Schréder-ov sistem za telemenadžment: mogućnost podešavanja nivoa osvetljenja stvarnim potrebama na terenu otvara velike mogućnosti za uštedu energije.
  • Sve fabrike u Grupaciji su obavezne da pribave sertifikat ISO 14001 za upravljanje zaštitom životne sredine. Kompanija Minel-Schréder poseduje ovaj sertifikat od 2004. godine, kada je kao prva kompanija u Srbiji i Crnoj Gori primenila pomenuti standard.